Våra tjänster

Invasiva arter

Invasiva arter är djur eller växter som introduceras till en ny miljö, där de sprider sig snabbt och ofta orsakar skada på det lokala ekosystemet.  När de saknar naturliga fiender eller konkurrenter kan de överta stora områden och tränga ut inhemska arter. Exempel på invasiva arter är vattenpest, guldkolv, jätteloka, jättebalsamin, parkslide, gul skunkkalla, japanskt jätteostron och signalkräfta.

WaterCircle inventerar dessa arter och kan även bekämpa vissa av arterna.

Inventering och återvätning av våtmarker

Återvätning av våtmarker, genom pluggning, är en åtgärd som syftar till att återställa naturliga hydrologiska förhållanden i områden som tidigare varit dränerade eller torrlagda för exempelvis jordbruk eller skogsbruk. Våtmarker är viktiga ekosystem som fungerar som naturliga kolsänkor, vilket innebär att de binder in och lagrar stora mängder koldioxid. När en våtmark dräneras frigörs den bundna koldioxiden och bidrar till ökade växthusgasutsläpp. Återvätning hjälper till att minska dessa utsläpp, genom att minska nedbrytningen av organiskt material, samtidigt som växter och djur som är beroende av våtmarker får möjlighet att återetablera sig. Vi inventerar våtmarker och utför återvätning där det är möjligt.

Projektering och uppförande av nya våtmarker/dammar

Genom att anlägga dammar och våtmarker bidrar vi till att

skapa hållbara landskap som både skyddar miljön och förbättrar livskvaliteten för människor och djur. De fångar upp föroreningar som kväve, fosfor och tungmetaller från jordbruk och andra källor innan de når sjöar och vattendrag. Dammar minskar risken för översvämningar nedströms och blir ofta platser för friluftsliv och fågelskådning .  Vi erbjuder totalentreprenad där vi tar hand om allt från idé till färdigställande av dammen.

Åtgärdsplaner för vattendrag och sjöar

Åtgärdsplaner för vattendrag och sjöar är viktiga verktyg för att säkerställa en hållbar och hälsosam förvaltning av våra vattenresurser. Många vattendrag och sjöar är viktiga livsmiljöer för en mängd växt- och djurarter. En åtgärdsplan hjälper till att bevara och återställa dessa livsmiljöer, den biologiska mångfalden och ekosystemens funktion.

Restaurering av vattendrag och sjöar

Många vattendrag har påverkats av dammar, rensningar och kanalisering, vilket stör det naturliga flödet av vatten. Genom att ta bort eller anpassa hinder som dammar och lägga tillbaks stenar och skapa bestämmande sektioner kan man återställa ett mer naturligt flöde, vilket främjar transport av sediment och näringsämnen, samt förbättrar livsmiljön för fisk och andra vattenlevande organismer.

Artinventering och recipientkontroll

Förutom inventering med hjälp av DNA så utför vi även traditionella inventeringar såsom elfisken, nätprovfisken, kräftprovfisken, bottenfaunaundersökningar, kiselalgsprovtagning, planktonprover, inventering av flodpärlmussla samt fågelinventeringar. Vi tar även vattenprov för vattenkvalitetsundersökningar.

Biotopkartering

Biotopkartering är en standardiserad metod där man systematiskt karterar och beskriver fysiska förhållanden och strukturer i och i anslutning till vattendrag och sjöar. Syftet med biotopkartering är att skapa en beskrivning av vattendraget och sjöns biotoper som kan användas som underlag till naturvärdesbedömningar, åtgärdsplanering, miljökonsekvensbeskrivningar, limnisk naturvård och annan typ av verksamhet som berör mångfald i och kring vattendrag och sjö. Vi biotopkarterar efter den nya metodiken - Länsstyrelsen i Jönköpings län (2017). Biotopkartering – vattendrag: metodik för kartering av naturvärden i vattendrag. Meddelande 2017:09. Jönköping: Länsstyrelsen i Jönköpings län.

eDNA

Miljö-DNA (eDNA) bygger på att alla levande organismer, som växter och djur, lämnar genetiska spår i sin omgivning – som slem, avföring, svett och döda celler. I vattenmiljöer kan vi fånga upp dessa spår genom att analysera små mängder vatten, och med hjälp av molekylära metoder identifiera vilka arter som finns där, utan att ens se eller fånga organismen. WaterCircle står för provtagningen, medan vår partner eDNA Solutions AB tar hand om analyserna.

Naturvärdesinventering

En naturvärdesinventering (NVI) är en viktig metod för att bedöma och dokumentera naturvärden i ett specifikt område. Syftet är att identifiera och klassificera biologiska och ekologiska värden för att skydda viktiga naturmiljöer och arter, särskilt i samband med planering av markanvändning eller exploatering.

Byggplatsuppföljning

Under de senaste åren har vi haft rollen som byggplatsuppföljare för miljö (BPU). Detta är en viktig funktion för både kvalitetssäkring och för att säkerställa att byggnationen uppfyller de krav som ställts mellan beställare och leverantör. Som BPU för miljö har vi hanterat frågor som invasiva arter, masshantering, provtagningar, kulturmiljöer och andra miljörelaterade aspekter som uppstått under byggnationer, till exempel vid byggen av väg och vindkraftsparker. Vi har också representerat beställaren vid miljö- och skyddsronder

Åtgärdssamordnare

WaterCircle har uppdraget som åtgärdssamordnare för Ätrans- och Säveåns vattenråd. Som åtgärdssamordnare har vi en central roll i att samordna och driva fram åtgärder för att förbättra och skydda vattenkvaliteten i ett specifikt avrinningsområde. En viktig del av jobbet är att skapa och upprätthålla samarbeten mellan olika intressenter, såsom markägare, kommuner, företag, jordbrukare och ideella organisationer. Vi hjälper till att prioritera och stötta genomförandet av fysiska åtgärder, som exempelvis att återskapa våtmarker, bygga fiskvägar, minska övergödning eller restaurera vattendrag. Samordnaren arbetar också med att sprida information och öka medvetenheten om vattenfrågor genom att delta på seminarier och göra vattendragsvandringar med markägare och andra intresserade.

Kan vi hjälpa till i ert projekt?